Freitag, 9. Oktober 2009

Zensur! Zensur! Zensur! (Cenzúra! Cenzúra! Cenzúra!)

Ezt a posztot Bátori Gusztáv publikálta a protestans.blog.hu oldalon 2009. október 6-án 20:03 perckor. 48 órával később az ő blogját is eltüntette a cenzúra. Ennek fényében a cikkben foglaltak még drámaibbak: a demokrácia, a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága, sőt, a szabad vallásgyakorlás is súlyos sérelmet szenvedett a mai Magyarországon!

Kedves protestáns barátaim!

A nyugati protestáns magyar közösséget mélyen megdöbbentette a "karolisbotrany.blog.hu" hirtelen betiltása. A blog 2009. október 6-án, 38 napi aktív működés után elérte a 13.800 olvasót. A Szerkesztők épp ezt a jóhírt szerették volna ma reggel olvasóikkal megosztani, amikor kiderült, hogy honlapjuk már nem érhető el: a Károli Gáspár Református Egyetem vezetői megelégelték a ténykedésükről közölt valós információkat. Továbbra is saját meséikkel próbálják fenntartani egy jámbor felsőoktatási intézmény látszatát. Ám csupán azok a tények, amelyek eddig felszínre kerültek, csúnyán leleplezték őket, és kényszerhelyzetbe hozták a Zsinatot: az egyházi vezetésnek lépnie kellett volna, levonni a konzekvenciát. A hatalmukat féltők diktatorikus eszközökhöz folyamodtak. Megdöbbentő, hogy ez a mai Magyarországon lehetséges. Magyarországon lehet szidni blogokban a mindenkori hivatalban lévő miniszerelnököt, méghozzá nyomdafestéket nem tűrő stílusban, de nem lehet leírni a tényeket egy egyházi egyetemen történt visszaélésekről, bűncselekményekről, nem lehet leírni a dékán viselt dolgait, még ha fehéren-feketén tárják is a tényeket a nyilvánosság elé. Alighanem pont ezért. Mert a tények magukért szólnak.

Ez van ma nálunk itt Magyarországon, a 21. században: diktatúra, a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának eltörlése. Megdöbbentő, hogy ez megtörténhetett. Az Inda szerkesztőinek vállalniuk kellett volna szerintünk egy esetleges sajtópert. Nem ők jártak volna rosszul vele, hanem a perlők.

Barátainknak örömmel adunk menedékjogot, amíg megtalálják a teljes szólásszabadság fórumát.
Kedves Barátaink! Szívesen látunk benneteket! Átvesszük betiltott blogotokból a tényeken alapuló kritikákat, színvonalas eszmefuttatásaitokat. Megértjük, hogy fiatalos hevetekben gyakran használtatok kemény hangot a hozzászólásaitokban. Ha majd ismét teljes lesz a szólásszabadság, korlátlan a szabad véleménynyilvánítás, használjátok azt újra. Egyelőre próbáljatok szelídebben szólni.

Legyetek hát üdvözölve itt, nálunk, barátaim! Kommentre fel tehát a protestáns blogban!

Áldás, békessség, testvérek. Imádkozzunk halkan, de beszéljünk hangosan!

Bátori Gusztáv