Samstag, 17. Oktober 2009

Dienstansage (Szolgálati közlemény)

A Magyarországon betiltott csapat új, szigorúan szakmai blogot indított az index blog.hu oldalán. Címük:
http://senkikasenkifoldjen.blog.hu
Beköszöntő írásukat ízelítőként itt is közreadjuk.
Szerzője AnalystAnonym, blogunk olvasója.

Senkik a Senkiföldjén

Kedves Olvasóink és leendő Szerzőink!

Több nagysikerű, nagyon olvasott, ámde épp népszerűsége miatt hamar betiltott blog után most újra megpróbálkozunk, hogy hazai talajról hazai közönséghez szóljunk, szeretett egyetemünkről, amelynek nevét nem írhatjuk le: ez a Senkiföldje. Kik élnek és alkotnak a Senkiföldjén? Néhány háttérbe szorított Valaki is, kétségtelenül, de a Valakik inkább falakon kívülre szorultak. Úgy véljük, jót tenne ennek az Egyetemnek egy helycserés támadás: a Senkiket kiebrudalni, és a Valakiket beköltöztetni. Hogy ez az igény jogos-e, azt döntse el az Olvasó, akit Szerzőtársnak is invitálunk, az e blogban elemzendő szövegek alapján.

Mert szerintünk a Senkiföldjét most Senkik uralják - logikusan. Ha lennének Valakik, akkor az egyetem is lenne Valami, így azonban Semmi: szemfényvesztés, a Senki-család privát biznisze, beházasodottak - Sógorok, Menyek, Vők - aranybányája, akik bölcsészetből kívánnak megélni. Vegyük vizsgálat alá szövegeiket, legyenek azok versek vagy tanulmányok. Az elemzett szerzők többségének, mint azt látni fogják, nem ősi kenyere az Írás: ők eredetileg szabók. Van itt igazi szabó, de van itt szabóné is. Aztán van kulcsár, akinek csak az ősei voltak szabók, így mindkét foglalkozást őrzi nevében. Van egy másik ősi mesterség képviselője is köztük - egy kovács. És van, aki egyszerűen csak a többiek konc(z)a, bár ezzel nem éri be, mert ő is uralkodni akar.

Az egyik szabó, pontosabban a szabóné műveivel már két betiltott blogunkban is többször foglalkoztunk. Ezek a verselemzések olyan népszerűvé váltak, hogy olvasóink ostromolnak bennünket: legalább ezeket az ártalmatlan, politika- és ideológiamentes szövegelemzéseket folytassuk, ha már az egyetempolitikai témát - az újabb betiltás fenyegető veszélye miatt - kerülnünk kell. Filoszok százai szeretnének szövegelemző módszert tanulni tőlünk. Az ostromnak nem állunk tovább ellen, hanem inkább készen állunk, magam és munkatársaim nevében, hogy filológiai munkánkat a korábbi megszokott, magas szakmai színvonalon folytassuk, és erre megtanítsuk - "nem középiskolás fokon" - az olvasót.

Elsőként a világhírű poetessza, a már említett szabóné legszebb szerelmes versének elemzésére invitáljuk olvasóinkat, melynek címe - Ady nyomán -

Héja-nász az elkuncsorgott avaron.



A betiltott blogolók nevében:

AnonymAnalyst