Dienstag, 16. Februar 2010

Falsche Widerlegung (Hamis cáfolat - Szabó András részéről)

A Károli BTK honlapján (http://www.kre.hu/kre_btk/) tegnap este az alábbi rövid hír jelent meg, azzal a hátsószándékkal, hogy aláássa a püspöki levél hitelét:

Hamis emailcímek

2010-02-15 19:05:36


Az utóbbi időben megszaporodtak a hamis, többnyire gmailes emailcímről érkező körlevelek, amellyel ismeretlen elkövető zaklatja az kar oktatóit és hallgatóit. Kérem, hogy az ilyen levelekre semmiképpen se válaszoljanak. Az egyetem minden hivatalos ügyben a kre.hu végződésű címeket használja (tehát: szabo.andras (at) kre.hu), a hamis címek felépítése viszont többnyire a következő: szabo.andras.kre (at) gmail.com. Gmail-es címet az egyetemet fenntartó Magyarországi Református Egyház sem használ.

Prof. Dr. Szabó András
dékán

Ez újabb félrevezetés a dékán részéről. A BTK oktatóinak többsége, köztük a tudományos dékánhelyettes, ugyanis nem a hivatalos kre-s címet használja egyetemi levelezésre, hanem gmail-es, freemail-es, hotmail-es stb. címeket. Íme néhány példa:

eva.banki@gmail.com, berthazoltan5@gmail.com, hansagiagnes@gmail.com>, , kulinferenc@gmail.com>, , nyilasyb@freemail.hu, , , , , tomasov@vipmail.hu, fari.marton@vipmail.hu, nyitraierika@vipmail.hu, andrea.dull@gmail.com, dr.vass.zoltan@gmail.com, kovai.melinda@gmail.com, tretarkhon@gmail.com, nemeseva3@gmail.com, palijudit@gmail.com, wiesner.szupervizor@gmail.com, mirnics.zsuzsa@gmail.com, balogh.d.eszter@gmail.com, szondymate@gmail.com, fabiny.tibor@gmail.com, korpics@gmail.com, zhorvathz@gmail.com, bodoky@gmail.com, kendeanna@gmail.com, tothannajudit@gmail.com, vassanyi.miklos@gmail.com, simonfizsuzsanna@gmail.com, molnar.pal.viktor@gmail.com; kiricsi@gmail.com; kreholland@gmail.com; albert.julia@gmail.com; sarosdy.judit@gmail.com; anikodaroczi@gmail.com; adri.diossi@hotmail.com; miklosne.tothsara@gmail.com; st.storm@gmail.com; veronika.mathe@gmail.com; zelenka.eszter@gmail.com; czegledy@gmail.com; kendeffygabor@gmail.com; nejola@gmail.com; galffy@gmail.com; raffayerno@gmail.com; k.horeszt@gmail.com; dusnokijozsef@gmail.com; fabianzoltanimre@gmail.com; toth.zsuzsa@gmail.com; csontosnora@gmail.com; csillader@gmail.com; hegedus.zita@gmail.com; keressi.agnes@gmail.com

Az a tény, hogy a püspöki levél gmail-es címről érkezett, önmagában még nem teszi azt hamissá. Annál kevésbé, mert ez nyilvánvalóan nem hivatalos, hanem baráti, testvéri magánlevél, amelynek megírásában a szerzőt a megbékélés és szeretet vágya vezérelte. Ennek a nagyon átgondolt és mind tartalmileg, mind stilisztikailag magas fokon, ihletett pátosszal megfogalmazott szövegnek az lehetett az intenciója, hogy a dékánházaspár és a kari vezetés megrendült hitelét az egyetem polgárai és a világ szemében helyreállítsa. Szabó Andrásnak azonban ezzel a rövid hírrel, amely – a fenti címlistával összevetve – újabb valótlan kijelentést tartalmaz, sikerült 24 órán belül meghiúsítania a legnemesebb törekvéseket az egyetemen belüli béke, szeretet, testvériesség és kölcsönös megbecsülés újbóli megteremtésére. És ami még rosszabb, talán elvette az Egyház kedvét is attól, hogy további lépéseket tegyen, hiszen azok e mellett a vezetés mellett hiábalóaknak látszanak. Pedig a doktori iskolák hallgatóinak ígért tandíjmentesség és minden egyes hallgatónak biztosítandó egyházi ösztöndíj mellett a testvéri hangú, mély keresztyén érzelmekre rezonáló levél a legnagyobb reményeket keltette mindnyájunkban a megújulásra. Már a legjobb úton voltunk – hála Püspök úrnak, hála a Zsinatnak.

Ezzel a hamis hírrel, amit Szabó András dékán az egyetem hivatalos honlapján közzétett, odalett ez a remény.

A dékán hitele azonban nem most lett oda, hanem már nagyon-nagyon régen (http://jhnnsclvn.wordpress.com/2009/12/12/andras-szabo-the-false-witness-szabo-andras-a-hamis-tanu/)

Bischofs Segen (Áldáskérés a Károlira)

Úgy tűnik, hogy az egyetemet fenntartó Zsinat és annak lelkészi elnöke minden áldozatra kész, hogy megmentse a története legválságosabb időszakát élő református egyetemet. Az erkölcsi kiállás szép példáját nyújtja a Magyarországi Református Egyház feje, Bölcskei Gusztáv, aki nemcsak tandíjmentességet és ezen felül még egyházi ösztödíjat ajánlott fel minden, a Károli doktori iskoláit választó jelentkezőnek (http://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/02/13/fantastic-turn-the-bishop-stepped-in-fordulat-a-karoli-ugyeben-lepett-a-zsinat), hanem – a hírek szerint – körlevélben utasítja vissza a református egyetem vezetőit, elsősorban a Bölcsészkar dékánházaspárját, Szabó Andrást és Szabó Andrásné Petrőczi Ludwig Évát érintő kritikákat. Véleménye szerint mindaz, amit a blogokban Szabó Andrásról és környezetéről, valamint a nepotizmus vádjáról olvashatnak, merő rágalom. A Zsinati Elnök körlevelét egyik hozzászólónk küldte át nekünk. (A címeket töröltük.) A szerk.

From: ”Zsinati Elnök”

To:
Date: Sun, 14 Feb 2010 21:40:15 +0100
Subject: áldáskérés a református egyetemre

2010.02.14. 21:40 keltezéssel, Zsinati Elnök írta:

A Károli Gáspár Református Egyetem

Hallgatóinak és Oktatóinak

Kedves Hallgatók és Oktatók, Testvérek!

Nagy megütközéssel és mély fájdalommal olvasom a JhnnClvn blog bejegyzéseit. Különösen azokat, amelyek méltatlan rágalmakkal kezdik ki drága testvéreink erkölcsiségét, elsősorban Szabó Andrásnak, a KRE BTK dékánjának, és nagy tudású professzorának oktatói tevékenységét és magánéletét.

Mélységesen méltatlannak érzem azokat a szavakat, amelyek beszennyezik Szabó András feleségének, Petrőczi Éva áldozatos lelkű asszonytestvérünknek példamutatóan tiszta életét és Istennek tetsző költészetét, amely a keresztyén erkölcsiség legtisztább hangjait visszhangozzák lelkünkben.

A leghatározottabban tiltakozom azon hazug állítások ellen, amelyek nepotizmust emlegetnek gyakori családnevű személyek (Szabó, Kovács) alkalmazásával kapcsolatban. Mivel tudnák bizonyítani a névtelenségbe burkolózók azon rágalmazó állításukat, hogy ezen személyek egymás rokonai, és hogy ilyen alapon megengedhetetlen előnyöket élveznek? A Balla rektor és a Hegedűs, valamint Mészáros család állítólagos összefonódására kár is szót vesztegetni, annyira méltatlanok az őket érintő hazug állítások.

Szabó András dékán és munkatársai évek óta áldozatosan munkálkodnak azon, hogy a fiatal generációnak közvetítsék az Ige üzenetét. Aki őket ebben a Teremtőnek tetsző cselekvésükben gátolja: a Teremtő akaratát kérdőjelezi meg.

Kérlek ezért Benneteket, Testvérek, hogy fogadjátok meg az apostol intését, amelyet az Egyetem névadójának fordításában idézek: „És azért imádkozom, hogy a ti szeretetetek még jobban-jobban bővölködjék ismeretben és minden értelmességben, hogy megítélhessétek, mi a rossz és mi a jó; hogy legyetek tiszták és botlás nélkül valók a Krisztusnak napjára.” (Fil. I, 9, 10.)

Debrecen, 2010. február 12.

Áldáskéréssel,

Dr. Bölcskei Gusztáv püspök

A Magyarországi Reformátusok Zsinatának lelkészi elnöke

A körlevél visszautasítja a Family business c. posztunk (http://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/01/10/family-business-only-for-relatives-csaladi-vallalkozas-csak-rokonoknak/ valamint http://jhnnsclvn.wordpress.com/2010/01/25/one-more-relative-egy-ujabb-rokon/) állításait. A zsinati elnök szerint nem vérrokonságról, hanem csupán névrokonságról van ezekben az esetekben szó.